Westkapelle

 

Westkapelle, Wasschappel, ligt achter een enorme zeedijk op de westelijke punt van Walcheren. Het dorp staat bekend om de vuurtoren, de 5 kilometer lange Westkappelse Zeedijk en de jaarlijkse kermis met het Gaaischieten.

 

De smalstad is rond het jaar 1000 ontstaan en kreeg in 1223 stadsrechten. Omdat Westkapelle geen zitting had in de Staten van Zeeland, werd het een smalstad. De voornaamste bron van inkomsten was de visvangst. Tot in 1400 een stormvloed duingebied de Westkaap wegsloeg. Daarna nam de welvaart in Westkapelle af. In de 16e eeuw kwam er definitief een einde aan de zeevaart en visserij in Westkapelle.

 

In de 15e eeuw werd begonnen met de aanleg van de Zeedijk. Op de plek van De Westkaap werd een dijk aangelegd. In de loop der tijd werd de dijk verhoogd en versterkt. Op 3 oktober 1944 werd de zeedijk aan de zuidkant van het dorp door Britse bommenwerpers verwoest. De bedoeling was om Walcheren onder water te zetten om zo het eiland makkelijker van de Duitse bezetter te kunnen bevrijden. Er kwamen 180 inwoners om het leven en Westkapelle werd zo goed als van de kaart geveegd door het binnenstromende zeewater. Een jaar later is het gat gedicht. Een nog altijd zichtbaar overblijfsel van het bombardement is de kreek die is ontstaan. Door het zoute kwelwater, onder de dijk door, is het water brak in plaats van zoet.

 

In het dorp staat een eeuwenoude markante vuurtoren, ‘t Hoge Licht. De ruim vijftig meter hoge vuurtoren is ook vanuit de meeste dorpen op Walcheren te zien. De vuurtoren is te beklimmen.

 

Molen de Noorman is de enig overgebleven molen van Westkapelle. De andere twee molens van het dorp zijn bij de overstroming na het bombardement in 1944 verloren gegaan. De Noorman is een stenen stellingmolen uit 1852. De molen dankt zijn naam aan de legende dat inwoners van Westkapelle mogelijk van de Noormannen afstammen. De molen is op zaterdag geopend voor publiek.

 

Het Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis vertelt over de roerige geschiedenis van Westkapelle en Walcheren. Het vertelt onder meer over de Tweede Wereldoorlog met bombardementen op dijken in Walcheren in 1944, de inundatie, het dichten van de dijk en de wederopbouw van het dijkdorp.

 

Het Polderhuis heeft ook een VVV Informatiepunt. Een VVV Informatie Punt (VIP) is gevestigd bij lokale ondernemers. Op een VIP is toeristische informatie te vinden, zoals accommodatiegidsen, diverse folders, brochures en fiets- en wandelkaarten. Ook worden er VVV cadeaubonnen en vispassen verkocht en staat er een computer met internet om toeristische informatie op te zoeken.

 

In Westkapelle vind je langs de hele hoofdstraat terrassen en restaurants. Of steek de dijk over en eet aan het strand bij een strandpaviljoen. De ingrediënten komen vaak direct van het land of uit de zee.

 

De kermis is een jaarlijks terugkerend evenement in het dorp. Eén van de hoogtepunten tijdens de kermis is het Gaaischieten. Een eeuwenoude traditie op de kermiszaterdag. Bij de dijk wordt op een doel (de gaai) geschoten met geweren die zijn geladen met loden kogels.

 

Kijk voor deze en andere evenementen in Westkapelle in de evenementenkalender.